Advies Onderhoud

Hoe keramische tegels onderhouden?

Na plaatsing is het belangrijk om de cementsluier van de tegels te verwijderen, dit doe je best met behulp van een cementsluier verwijderaar. Naar dagelijks onderhoud toe moet je zeep- of oliehoudende producten vermijden. Deze vormen een laag op de tegels waardoor elke voet- of handafdruk zichtbaar wordt. Daarom raden wij aan een zacht reinigingsmiddel te gebruiken.

Hoe behoud ik de witte kleur van de voegen in mijn badkamer?

Witte voegen in een badkamerbetegeling bekom je door gebruik te maken van een degelijk kleurvast voegsel dat water- en vuilafstotend is. Nadien is het van groot belang het tegelwerk droog te houden (dus ook de voegen). Dit kan door een waterdichting achter de tegels te plaatsen, de tegels na het douchen af te drogen en door de ruimte degelijk te verluchten.

Wat is gemakkelijker naar onderhoud, een blinkende of matte tegel?

Beide soorten tegels hebben hun specifieke eigenschappen en vragen een eigen onderhoudswijze. Wanneer het onderhoud gebeurt zoals de tegel het wenst is er geen wezenlijk verschil. Een echt matte tegel maakt wel gemakkelijker bvb een voetstap zichtbaar.Sommige tegels dienen vervolgens behandeld te worden met een impregnering (poriënvuller) (bvb Fila MP90).

Dit is van toepassing op alle gepolierde ongeglazuurde tegels alsook op de tegels van Winckelmans. Uiteraard kan het werken met een entréemat (bv Diplomaat van Emco) reeds heel wat onderhoud besparen. Door een vloermat in te bouwen in de tegel net achter de deur, wordt het eerste vuil, zand, stof, nat … opgevangen waardoor er minder op de vloer zelf terecht komt.

Top